Tusenvis av selvstendig næringsdrivende og entreprenører i Norge mangler en profesjonell arbeidsplass, et inspirerende miljø, et fellesskap og et tilfredstillende nettverk. Å starte egen virksomhet kan være en tung og slitsom reise, spesielt dersom man tar fatt på den alene. Det er ikke alltid like glamorøst som det gjerne blir fremstilt i media, og få overlever fem år. Kan en ny generasjon arbeidsplass gjøre det enklere for gündere?
Ikke et helt ukjent fenomen
Coworking spaces beskrives som et "nytt" fenomen fordi det skiller seg ut fra andre typiske kontorfellesskaper, der flere går sammen av praktiske årsaker og deler kontorlokaler. Coworking spaces er lagt opp på en annen måte (gjerne med flere fellesområder), og er noe som har vokst frem de seneste årene. De organiseres på ulike måter, og prisen på medlemskap og typer medlemskap varierer fra coworking space til coworking space. I Norge har vi Mesh, Spaces, 657, Evolve, Blank Space, Tøyen Startup Village, Factory Tøyen og mange fler, som tilbyr kortsiktig utleie av arbeidspulter på daglig, ukentlig eller månedlig basis. Begrepet coworking refererer til praksisen rundt det å jobbe ved siden av hverandre, i et fleksibelt og åpent kontorlandskap, selv om man ikke jobber i samme selskap.
Antall coworking-konsepter øker i rekordfart, men ikke til vår store overraskelse. Teknologi gjør at man kan jobbe når som helst, hvor som helst, og aldri før har det vært større fokus på kunnskapsdeling og samarbeid. Coworking spaces forenkler samarbeid og nettverksbygging, som for mange er nøkkelen til en suksessfull bedrift. Coworking spaces blir og er ofte et foretrukket møtested for startups, selvstendig næringsdrivende, i tillegg til mindre og større selskaper som ønsker å være en del av et kreativt og innovativt miljø.
Det er ikke bare den fysiske arbeidspulten som er det viktigste i et coworking space. Det er menneskene, nettverket og atmosfæren.
Mindre kostbart enn å ha sitt eget kontor
På grunn av høye kostnader, depositum og lange leiekontrakter, er det ikke alltid like enkelt for små aktører å finne det rette kontorlokalet. Mange velger også å sitte hjemme en god stund. Det kan være fint med friheten og uavhengigheten som selvstendig, men mange kjenner savn til en struktur og et felleskap. Entreprenører og selvstendig næringsdrivende isolerer seg ofte fra næringslivet, og de verdifulle relasjonene som fører til vekst og muligheter uteblir. I coworking spaces treffer man på likesinnede, man har mulighet til å ta del i et fora, samtidig som medlemmer slipper å bruke tid på alt det administrative rundt det å ha egne kontorlokaler.
Utstråler hva de tror på, ikke bare viser hva de gjør
Undersøkelser viser at det vil være rett i underkant av 18.000 coworking spaces (globalt) i 2018, i følge Global Coworking Unconference Conference. Coworking spaces er ikke bare en passerende trend som mange trodde noen år tilbake. Selv om coworking spaces har eksistert i dens milde form siden tidlig 80-tallet, er terminologien relativt ny. I 2005 ble det første offisielle coworking-konseptet åpnet i San Francisco, og kort tid etter havnet «coworking» i Google-databasen som et svært sentralt begrep.
Næringsmeglere og eiendomsbransjen har for alvor begynt å få øynene opp for de investeringsmulighetene som ligger i disse populære kontormiljøene - noe som også er med på å øke interessen for, og eksponeringen av coworking-konsepter ytterligere.
Det kommer stadig nye coworking-konsepter i Oslo nå, og som forbruker begynner det å bli vanskelig å velge ut én blant mange. Sannsynligvis vil det bli en oppblomstring av spissede konsepter; nisjer innenfor coworking. Som mye annet, vil det bli større fokus på identitet, flere coworking spaces vil utstråle hva de tror på - ikke bare viser frem lokalene sine. Innholdet som skapes innnenfor veggene er minst like viktige, om ikke viktigere. Det arrangeres eventer, meetups, yoga, alt som er til fordel for medlemmer.
Millenials vil starte noe eget
Innen 2030, vil 75 % av arbeidskraften være såkalte Millenials, og undersøkelser viser at denne generasjonen etterspør luftige, fleksible kontorformer. De som er født etter 1983 er i tillegg mindre opptatt av fast jobb og karriere, de vil helst starte noe eget, ønsker balanse mellom jobb og fritid og foretrekker merkevarer som oppfyller en større mening i samfunnet, noe som selvsagt får oss til å tenke at; coworking har kommet for å bli.
Comentarios