top of page

aktuelt_

10 spørsmål du kan stille før du velger coworking space

Innen 2022 vil det være flere enn 30.000 coworking spaces i verden. I følge The Global Coworking Unconference Conference (GCUC) vil det være over fem millioner (!) medlemmer i disse kontorfellesskapene, og veksten begynner for alvor også å ta fart her hjemme. Med nye konsepter som stadig dukker opp i Oslo, begynner det å bli tøffere for deg, som gründer eller frilanser, å velge det rette arbeidsmiljøet.


Du har kanskje ikke tenkt over dette før, men et coworking space kan fort bli en forlengelse av merkevaren din. Det kan rett og slett si noe om hvem du og ditt selskap er, og hva du står for. Inspirert av Fast Company har vi listet opp noen spørsmål du kan stille når du møter de aktuelle kuratorene i Oslo, for å finne stedet som er nyttig for akkurat deg.


1. Hva slags typer medlemskap finnes?

De fleste coworking spaces av betydelig størrelse tilbyr flere alternativ til medlemskap. Mange aktører i Oslo tilbyr alt fra fast plass i åpent landskap, fleksible plasser til lukkede kontorer (657, Mesh, Factory Tøyen med fl.). Er du mye ute på oppdrag og hos kunder, er det kanskje ikke behov for en fast plass? Med kun laptopen i vesken vil en fleksibel plass fungere optimalt. Du kjenner deg selv best, derfor bør du tenke deg om hvor og hvordan du jobber mest effektivt. Er du grafisk designer med utstyr, og ønsker du å sette fra deg stasjonær mac eller pc, vil det nok være fint å slippe å drasse med seg dette hver dag? Da vil en fast plass muligens fungere bedre. Har du behov for møterom store deler av dagen bør du finne et medlemskap som tilbyr dette inkludert i prisen, eller kanskje det lønner seg å velge et lukket kontor? Lag en liste over ting du trenger i løpet av arbeidsdagen og huk de av når du går på en visning.


Foto av Stefan Stefancik ved Unsplash

2. Hva er inkludert i medlemskapet?

Det er en del selvfølgeligheter i hva som bør være inkludert i et medlemskap. Internett, kaffe og te er noe man "alltid" får inkludert i prisen. Er det noe annet som er viktig for deg? Trenger du printer, kommer det som tillegg i prisen? Tilgang til event-space, konferanserom, stillerom? Mange coworking spaces inviterer til gratis arrangementer, kurs og lignende; er disse interessante og relevante for deg og ditt selskap?

3. Hvor ofte kan jeg benytte meg av lokalene?

Liker du å jobbe utover vanlig arbeidstid bør du få overblikk over åpningstider. Om du ofte er på reise, kan du spørre om den aktuelle aktøren samarbeider med noen utenlandske coworking spaces, og om det er inkludert i medlemskapet. Større internasjonale kjeder, som Spaces og WeWork, har som regel kontorlokaler i flere forskjellige land. Hvis du bruker fasilitetene sjeldent er det også mange aktører som tilbyr medlemskap med tilgang i et begrenset antall dager til en redusert pris.


Foto av Muhammad Raufan Yusup ved Unsplash

4. Hvem er de andre medlemmene?

Det morsomme med et coworking space er alle de forskjellige menneskene som arbeider der. Synergier mellom mennesker og selskaper er uvurdelig, og er ofte grunnen til at mange søker seg til slike konsepter. For noen er det viktig med mangfold, både kulturelt og faglig. De fleste aktører kan gi deg en pekepinn på hvordan de ligger an her. For noen er det viktigere å kunne tilbringe arbeidsdagen med personer som jobber i samme felt og bransje. Få en oppfatning av konseptet før du velger. Føler du at du og din bedrift passer inn i miljøet?

Spør om hvem målgruppen deres er. Hvem er hovedvekten? (Kreativ industri, teknologibedrifter, investorer, en miks?). Antall medlemmer kan også påvirke din arbeidsdag. I et mindre lokale kan det være lettere å bli kjent med folk, mens et større coworking space kan fort bli upersonlig; det kan være vanskelig å orientere seg om hvem alle er, og det kan ta lengre tid å bli kjent med de "riktige" menneskene. Med hensyn til et strengere reglement til personvern er det ikke alltid coworking spaces kan røpe medlems-basen sin. Men de færreste skjuler hvor de jobber. Søk opp adressen til coworking-aktøren på proff.no (da vil du nok få ramset opp en del selskaper som har registrert adresse på akkurat denne lokasjonen), du kan også søke etter navnet på coworking-aktøren på Instagram eller Facebook. Bruker du hashtag og stedstjenesten kan du "stalke" deg fram til en del informasjon. Finner du medlemmer du anser som konkurrenter er ikke det nødvendigvis negativt. Et coworking space er der du gjør jobben din, ikke et sted du jakter på kunder. Du har også kanskje fått med deg det populære buzz-sitatet? Collaboration is the new competition!

5. Hvordan oppleves miljøet?

Alle coworking spaces inneholder mennesker. Det er disse menneskene som gjerne er verdien i et coworking space, og sammen med kuratoren er det disse som skaper en kultur. Alle coworking space har forskjellig vibe, og sin egen personlighet - derfor bør du ta deg tid til å besøke forskjellige steder for å sjekke ut hvem som kjennes passende til din merkevare og til din personlig preferanse.


Foto av Priscilla Du Preez ved Unsplash

6. Hva gjør aktøren for å styrke nettverket?

For mange er community en svært viktig faktor når de velger et coworking space. Undersøk hva slags tiltak aktøren gjør for å styrke nettverksbygging. Avholdes det mange arrangementer? Er det kun for medlemmer, eller også eksterne? Sitter alle på hvert sitt lukkede kontor? Eller finnes det åpne landskap og sosiale soner med mulighet for naturlig dialog mellom medlemmer?


Foto av Mathew Schwartz ved Unsplash

6. Hva slags type eventer arrangeres det?

De fleste coworking spaces man kjenner til her i Oslo arrangerer eventer som både er gratis og som koster en liten slant, workshops, meet-ups, nettverkstreff, fredagspils for medlemmer med mye mer. Spør om du kan få et innblikk i kalenderen, og se om den røde tråden i tematikken appellerer til deg. Er du introvert/ekstrovert, og merker det er litt for mye som skjer? Kan det være en distraksjon i løpet av arbeidsuken? Undersøk hvor disse arrangementene blir avholdt. Er det et stort coworking space med god nok plass og egne event-saler trenger det nødvendigvis ikke være en ulempe, selv om du ikke ønsker å aktivt delta.


Foto av Geert Pieters ved Unsplash

7. Hvordan er internett-hastigheten?


Som nevnt tidligere, er dette et absolutt must i et coworking space. Det bør være god dekning, og minimale utfordringer med hastigheten. Er du videofotograf og avhengig av å laste opp og ned filer gjennom dagen, bør du spørre spesifikt om dette vil være problemfritt.

8. Hvordan er luftkvaliteten, og hvordan blir det rengjort i lokalene?

Det finnes mange coworking spaces der det tydelig er fokus på design, og der det kanskje ligger litt mer penger bak. Samtidig finnes det også mange gode aktører som har satt sammen et fellesskap basert på frivillig engasjement uten noe særlig midler. Det kan være fordeler og ulemper ved det.


Hvor ryddig fremstår lokalene? Om det står synlige skitne kopper på kjøkkenbenken, og lokalene fremstår som uryddig og ikke tilstrekkelig rengjort, kan kunder og ansatte se på dette som useriøst.


Det er også lurt å ta en titt på ventilasjonssystemet. I Norge oppholder vi oss gjennomsnittlig omkring 90 % av tiden innendørs, enten i hjemmet, på arbeidsplassen eller i skoler og institusjoner. Inneklima i et coworking space kan ha stor betydning for trivsel og helse. Hvordan påvirker dette deg? Spør hva de gjør for å opprettholde et sunt inneklima.

8. Hva slags leverandører blir brukt? Har de noen samarbeidsavtaler?

Vil du velge en aktør som er mest i tråd med dine og selskapets verdier, kan det være fint å ha øyne opp for hvilket leverandører de bruker. Hvilken såpe har de på toalettet? Hva slags kaffe serverer de? Noen coworking spaces har også gode bedriftsavtaler med andre selskaper, alt fra treningssentre, blomsterbutikker til forsikringsselskap. Kan noen av disse rabattene være mer relevant for deg enn andre?

9. Er det mulig å få en prøveperiode?

Selv om noen tilbyr dagspass og/eller ukespass er det ikke alltid aktørene skriver det offisielt på hjemmesiden sin. Ta kontakt med de potensielle aktørene du ønsker å teste ut, og spør!


10. Beliggenhet


Sist men ikke minst, er plassering er viktig faktor. Sammenlignet med andre storbyer er Oslo en liten by, og det er generelt god kollektivtrafikk her. Parkering i tilknytning til coworking spaces tilhører sjeldenheten, spesielt dersom du ønsker en svært sentral beliggenhet. Dersom du driver en nettbutikk og er avhengig av vareleveringer kan du se på muligheter for dette på befaring. Beregn tiden du bruker hjemmefra - på lik linje som et treningssenter ønsker aktørene seg fornøyde forbrukere, og det blir man ikke ved å kun være støttemedlem. Er beliggenheten et stykke unna kan andre servicetiltak veie opp mot dette. Privat og arbeid flyter ofte over i hverandre når man jobber selvstendig, kan skjorter leveres til rens i lunsjen, eller kan du låse inn tingene dine for dagen, og jogge hjem?


Å finne det rette stedet er avgjørende - ikke bare for kreativiteten din - men også for produktivitet, og for hvordan selskapet ditt blir oppfattet. Vi håper disse rådene vil hjelpe deg på veien mot en riktig beslutning.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page